Indianere mister forsøket på å stoppe gravingen ved litiumgruvestedet i Nevada

Indianere mister forsøket på å stoppe gravingen ved litiumgruvestedet i Nevada

En amerikansk føderal dommer avgjorde fredag ​​at Lithium Americas Corp kan utføre gravearbeid på Thacker Pass-litiumgruvestedet i Nevada, og avviste en forespørsel fra indianere som sa at gravingen ville skjende et område de tror inneholder forfedres bein og gjenstander.

Kjennelsen fra sjefsdommer Miranda Du var den andre seieren de siste ukene for prosjektet, som kan bli USAs største kilde til litium, brukt i batterier til elektriske kjøretøy.

Retten vurderer fortsatt det bredere spørsmålet om tidligere president Donald Trumps administrasjon tok feil da den godkjente prosjektet i januar.Den kjennelsen er ventet tidlig i 2022.

Du sa at indianerne ikke beviste at den amerikanske regjeringen ikke klarte å konsultere dem ordentlig under tillatelsesprosessen.Du avviste i juli en lignende forespørsel fra miljøvernere.

Du sa imidlertid at hun ikke avfeide alle indianernes argumenter, men følte seg bundet av eksisterende lover til å avslå forespørselen deres.

"Denne ordren løser ikke verdiene til stammenes påstander," sa Du i sin 22-siders kjennelse.

Vancouver-baserte Lithium Americas sa at det ville beskytte og bevare stammeartefakter.

"Vi har alltid vært forpliktet til å gjøre dette på den riktige måten ved å respektere våre naboer, og vi er glade for at dagens kjennelse anerkjenner vår innsats," sa Lithium Americas administrerende direktør Jon Evans til Reuters.

Ingen graving kan finne sted før US Bureau of Land Management utsteder en tillatelse til Archaeological Resources Protection Act.

Burns Paiute-stammen, en av stammene som anla søksmålet, bemerket at byrået fortalte retten forrige måned at landet har kulturell verdi for indianere.

"Hvis det er tilfelle, vel, da vil det være skade hvis du begynner å grave i landskapet," sa Richard Eichstaedt, en advokat for Burns Paiute.

Representanter for byrået og to andre stammer som saksøkte var ikke umiddelbart tilgjengelige for å kommentere.

(Av Ernest Scheyder; Redigering av David Gregorio og Rosalba O'Brien)


Innleggstid: Sep-06-2021